Jak správně vybrat ponožky

Jak správně vybrat ponožky

Datum vytvoření: 2017-09-12 Zobrazení: 8522 Komentáře: 0

Správný výběr ponožek je zásadní pro Vaši maximální spokojenost. Každá ponožka má své určení a je pro něj více či méně uzpůsobná. Pokud ji tedy budete využívat jiným způsobem, nemusí naplňovat všechny Vaše požadavky.

Všechny naše ponožky jsou rozděleny do různých kategorií, které představují jejich základní určení. Některé jsou více specifické a některé mouhou být obsaženy i ve více kategoriích najednou. Prvotní orientace je dle těchto kategorií a dále je nutné věnovat pozornost jich podrobnému popisu v detailu produktu. Zde je uvedeno jejich určení a také základní charakteristické body.

Například silné chodidlo je mnohem pohodlnější a tak je vhodné pro náročnější aktivity, jako je sport či turistika. Elastan způsobuje pružnost ponožek a tak ponožky s elastanem se lépe přizpůsobí Vaší noze. Fixační pruh ještě více podrží ponožky na správném místě. Naopak ponožky bez elastanu jsou pohodlnější, jelikož působí volnějším dojmem.


Funkční ponožky


Funkční ponožky mají specifické vlastnosti zvyšující jejich užitnou hodnotu. Může se jednat o zlepšené vlastnosti v oblasti odpařování vlhka pomocí termovláken, v oblasti antibakteriálních vlastností či v oblasti specifického tvaru a svěru ponožky.


Termovlákna


Typickým příkladem v oblasti odpařování vlhka jsou ponožky, které jsou založeny na větším povrchu jednotlivých vláken. S rostoucím povrchem vlákna roste i jeho schopnost odpařovat vlhko. Těchto vlastností se nejvíce využívá u sportovních a teplých zimních ponožek.


Aktivní ionty stříbra


Pro antibakteriální vlastnosti se využívá stříbra. Antibakteriální vlastnosti stříbra jsou známy již dlouho, můžeme je pozorovat například u stříbrného nádobí, ze kterého jedla šlechta. Antimikrobiální látky se aplikují přímo na jádro příze, nikoli k jeho povrchu, a nesnižuje se tak jeho účinnost při praní.


Funkční tvar


Specifický tvar či svěr ponožky je zpravidla dán tím, pro jaké užití je ponožka vyrobena. Ponožka může mít například přídavný fixační pruh přes nárt, který jí pomáhá lépe držet na svém místě. Nebo naopak pro zdravotní ponožky je charakteristický minimální svěr, který neškrtí ani při dlouhodobém nošení. Svěr je zajištěn vzorem ponožky, například elastickým žebrováním, a může být doplněn pouhou jednou gumičkou v zakončení.


Zanechte komentář

Captcha